Vergeten Verhalen: De Erfenis van Delana Textielfabriek

01 mrt , 11:31 Nieuws
image 16 674486d65667a

Vergeten Verhalen: De Erfenis van Delana Textielfabriek

In de vorige eeuw vormden meisjes en ongehuwde vrouwen uit Dedemsvaart en omstreken de stille krachten achter de florerende textielfabriek Delana. Fietsend of met speciale bussen reisden zij dagelijks naar hun werkplaats, waar zij met ambachtelijke vaardigheid babykleertjes, skibroeken, badpakken en rokken vervaardigden.

Ontdekking van Verloren Verhalen

De verhalen van deze arbeidsters zijn echter in de nevelen van de geschiedenis verdwenen. Om deze verloren geschiedenis te belichten, bundelen Heleen Westerman, historisch verhalenverteller, en de Historische Vereniging Avereest hun krachten en organiseren zij op zaterdag 8 maart een bijzondere Delana-dag.

Herbeleef de Glans van Delana

De dag start om 14.00 met een boeiende lezing, waar Heleen Westerman in een interactieve sessie met voormalige werkneemsters herinneringen ophaalt aan hun tijd bij Delana. Bezoekers krijgen de kans om authentieke kledingstukken van Delana te bewonderen, personeelsfoto's te bekijken en het prachtige glas-in-loodraam, geschonken door werknemers, in het voormalige hoofdkantoor aan de Dedemvaartse Rollepaal te aanschouwen.

Oproep voor Nieuwe Getuigenissen

Heleen Westerman, bekend van haar documentaires, benadrukt het belang van vrouwen in de lokale geschiedenis. Met haar nieuwe serie 'Langs de Dedemsvaart' wil ze verhalen uit de textielindustrie, waaronder Delana, in de schijnwerpers zetten. De textielfabriek telde destijds zo'n 400 tot 500 medewerkers, voornamelijk jonge meisjes die vanaf een jonge leeftijd tot na hun huwelijk bij Delana werkten.

Een Levendige Terugblik

Tijdens de Delana-dag zullen onderwerpen als de productie van badpakken en babykleertjes, de strikte regels rond toiletgebruik en anekdotes over portier Gort en zijn wandeltochten ter sprake komen. Met behulp van tastbare herinneringen, foto's en historische videobeelden zullen de verhalen tot leven komen, zelfs voor degenen die niet fysiek aanwezig kunnen zijn.

Met opnames van de lezing wil Heleen Westerman deze verborgen verhalen delen en bewaren voor toekomstige generaties, zodat de erfenis van de Delana-vrouwen (en mannen) niet verloren gaat en hun nalatenschap blijft voortleven.