Recente ontwikkelingen tonen een versterkte focus van het gemeentebestuur van Hardenberg op het verbeteren van de verkeerssituatie en het tegengaan van overlast rondom scholen. De gemeente heeft aangegeven dat een nauwgezette aanpak essentieel is om de veiligheid van de schoolomgeving te waarborgen.
Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten dat op dit moment geen verder verkeerskundig onderzoek naar de Matrix in Hardenberg nodig is. Deze beslissing volgt op vragen van de fractie van Samen Gemeente Hardenberg (SGH). Hoewel het college de verkeerssituatie ter plekke nauwlettend in de gaten houdt, benadrukken ze dat eventueel toekomstig onderzoek niet wordt uitgesloten.
In 2022 zijn al diverse aanpassingen doorgevoerd om de verkeerssituatie te verbeteren. De resultaten zijn positief, met een soepelere verkeersafwikkeling tijdens piekmomenten. Deze aanpassingen hebben aantoonbaar bijgedragen aan een effectievere doorstroming van het verkeer rondom de Matrix.
Naast verkeersvraagstukken heeft de gemeente ook oog voor de veiligheid en mogelijke overlast rondom scholen voor voortgezet onderwijs in Hardenberg. Een kerngroep is opgericht om de samenwerking tussen scholen en lokale partners te versterken, resulterend in concrete acties en maatregelen die de overlast aanzienlijk hebben verminderd.
Met aangepaste pauzetijden, striktere regels voor leerlingen en intensiever jongerenwerk is de situatie rondom scholen aanzienlijk verbeterd. De inzet van de samenwerking SE-ACT! om jeugdgroepen aan te pakken, draagt bij aan het creëren van een veiligere schoolomgeving.
Ondanks verbeteringen is de overlast door jongeren en verkeersveiligheid nog niet volledig opgelost. Om dit aan te pakken, worden ruimtelijke aanpassingen gedaan om leerlingen naar veiligere locaties te leiden. Daarnaast richt het gemeentebestuur zich op preventieve activiteiten, met speciale aandacht voor alcohol- en drugsgebruik onder jongeren. In samenwerking met verschillende partijen wordt actief ingegrepen bij signalen van misbruik of handel in verdovende middelen.
De oplossing voor de lange termijn vereist een gecoördineerde aanpak waarbij ouders, scholen en de gemeente samenwerken. Een brede, integrale benadering met preventieve en repressieve maatregelen is cruciaal om de veiligheid en leefbaarheid rondom scholen te bevorderen. De samenwerking met de politie speelt hierbij een essentiële rol om ook repressief op te treden tegen drugscriminaliteit.
De inspanningen van het gemeentebestuur in Hardenberg tonen een vastberadenheid om de verkeersveiligheid te verbeteren en de overlast rondom scholen effectief aan te pakken. Door een gezamenlijke focus op preventie, handhaving en samenwerking wordt gestreefd naar een veilige en gezonde schoolomgeving voor alle leerlingen.